Tuesday, August 19, 2014

Made in Άπω Ανατολή

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

σήμερα έμαθα να χρησιμοποιώ έναν αρχαίο Κινέζικο Άβακα (Suanpan, τα λένε στο χωριό τους). Μπορείς να το πιστέψεις ότι οι άνθρωποι, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είχαν βρει την υγειά τους, με τούτα τα απλά, μικρά (οκ όχι πάντα) κι ωστόσο ευφυή διαόλια; Από αρκετές πηγές, γίνεται παραδεκτό ότι ένας έμπειρος χρήστης, είναι δυνατό να εκτελέσει τις τέσσερις βασικές πράξεις εξίσου γρήγορα με κάποιον που χειρίζεται υπολογιστή τσέπης (αν όχι, ενίοτε, και ταχύτερα). Ανώτερες ικανότητες στα μάτια μου, καθώς στην σβελτάδα των πράξεων, κοντοστεκόμουν πάντοτε λαχανιασμένος, προτού καν αρχίσω να τρέχω (για φροϋδικούς λόγους κυρίως, αλλά κι αυτή η ρημάδα προσωρινή μου μνήμη, είναι προσωρινότερη κι απ' τα κρατούμενα, που της εμπιστεύομαι προς φύλαξη).

Σου αντιγράφω εδώ, το παρακάτω παράδειγμα. Άραγε μπορείς να καταλάβεις την κομψή λογική του; Έλα, δεν είναι τίποτα. Στο ίδιο δεκαδικό σύστημα, που αναπαύεται και η δική μας συνήθεια, βασίζεται κι αυτό.

2 7 2 9 1

Σου αφήνω, επίσης γι' αργότερα, να χαζέψεις κι ετούτο το διαφωτιστικό σύνδεσμο, όπου όλα εξηγούνται με το συ και με το νήγμα. Δηλαδή, τι γλυκά και στρωτά, μπορείς να ολοκληρώνεις τις προσθέσεις σου, τις αφαιρέσεις σου και τους πολλαπλασιασμούς σου, μ' ετούτα τα ρημάδια.

Να ρίχνει κανείς κλεφτές ματιές στις απαρχές των πραγμάτων, δεν κρύβει μόνο την απόλαυση μιας πληρέστερης αντίληψης της ανθρώπινης νόησης, αλλά και την - σχεδόν παιδιάστικη - έκπληξη, μπροστά στην ανακάλυψη ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης. Και μάλιστα μηδαμώς ήσσονος σημασίας, καθώς πρόκειται για σύντροφο εκατομμυρίων ανθρώπων, για χιλιάδες χρόνια. Αν δεν το νιώθεις σαν ένα είδος μύησης, τότε τι; Παρόμοια έκπληξη (πολλαπλής, ωστόσο, ισχύος) ένιωσα σε πολύ μικρότερη ηλικία, όταν ανακάλυψα τη δυνατότητα ύπαρξης κι άλλων αριθμητικών συστημάτων, πέραν του δεκαδικού. Τι επανάσταση κι εκείνη θυμάμαι!! :-)

Πάντως, για τους λάτρεις των... δαχτύλων (τα οποία, θεωρώ, ότι πρέπει κάποτε να απενοχοποιήσουμε) - ή αν σας έσπασε ο άβακας, σε τυχόντα εμπορικό διαπληκτισμό - οι Κορεάτες, από τα βάθη των αιώνων, μας φέρνουν πεσκέσι τη δική τους συμβολή: τη μέθοδο Chisanbop (ή Chisenbop).
 
Και χείρα κίνει ...

Ή νομίζατε, όπως σας έλεγε ο χαζός ο δάσκαλός σας, πως για να μετρήσουμε χειρωνακτικά πάνω απ' το δέκα, θα έπρεπε να αφαιρέσουμε υποδήματα και κάλτσες;; Ίσως οι Κορεάτες να μην έπλεναν συχνά τα πόδια τους, ωστόσο είναι θαυμάσιο ν' απολαμβάνεις όλες αυτές τις ποικίλες διεξόδους, που εφευρίσκει η ανθρώπινη ευφυία, απέναντι στα ίδια προβλήματα. Όταν, φυσικά, αφήνεται ελεύθερη και δίχως βούρδουλα.

Άντε, σε χαιρετώ, προς το παρόν...

No comments :

Post a Comment