Saturday, March 4, 2023

If you're not prepared to be wrong ...

... you'll never come up with anything original !!

Τ' ακούς Ημερολόγιο; Τάδε έφη, αυτός ο εκπληκτικός άνθρωπος που μας άφησε πριν 3 χρόνια να τα βγάλουμε πέρα μοναχοί μας. Αυτές οι μετακομίσεις (ακόμα κι αν είναι εικονικές) σου δίνουν πάντα την ευκαιρία να ξεθάψεις μέρη του εαυτού σου που είχες σχεδόν ξεχάσει πως υπάρχουν. Ανακαλύπτεις εικόνες και συναισθήματα που τα θεωρούσες χαμένα για πάντα -ή ακόμα χειρότερα, που νόμιζες πως τα θυμάσαι, μα στην πραγματικότητα κουβαλούσες μόνον ένα κακέκτυπο μνήμης, ένα σκιάχτρο, ίσως ένα άλλοθι.

Κάθομαι, λοιπόν, και χαζεύω αυτόν τον χαρισματικό ομιλητή, ο οποίος αποδεικνύει ότι η ευφράδεια κι η σπιρτάδα δεν είναι αρετές που χρειάζεται να εγκλωβίζονται στη μονοδιάσταση (και συνήθη ρηχότητα) της stand up κόμεντης. Δυστυχώς, είναι μετρημένοι οι άνθρωποι με τούτο το ξεχωριστό τάλαντο ή, πάλι, μπορεί να αναλώνονται σε χώρους άσχετους, παράταιρους, ακόμα και αντίθετους προς την κοινωνία. Κάθομαι και τον χαζεύω και για κάποιο λόγο μου ήρθε στο μυαλό η Αθανασία, ετούτο το διαρκώς θυμωμένο πλάσμα, με το οποίο παλεύω δυο φορές την εβδομάδα να το κάνω να χωνέψει πώς χωρίζουμε γνωστούς από αγνώστους. Στην Γ΄ Γυμνασίου. Και θυμήθηκα για ποιους λόγους έχω σιχαθεί τη δημόσια εκπαίδευση, τουλάχιστον την υφιστάμενη, με την απάνθρωπη ισοπέδωση, την εγκληματική στειρότητα, την νεκρώσιμη τυπολατρεία. Και λέω μα (και) γι' αυτό τα παράτησα όλα, τι εξακολουθώ και κάνω εδώ χάμου; Γιατί εξακολουθώ να στριμώχνω τούτη την παιδική ψυχή σε ένα σωρό μικρούς εκβιασμούς; Δεν είναι αυτό το όραμα, δεν είναι αυτός ο οδηγός που έχω θέσει στη ζωή μου. Φτάσαμε, λοιπόν, εδώ που φτάσαμε. Τώρα τι κάνουμε, μου λες Ημερολόγιο; Τι κάνουμε τώρα, που με τόσο κόπο κερδίσαμε αυτή τη μικρή ελευθερία κι ίσως για λίγο; Εγκαταλείπουμε ή παλεύουμε συνεχίζοντας, αναζητώντας άλλες διαστάσεις διδακτικής φαντασίας ή τρέλας;

Ken Robinson λοιπόν ημερολόγιο, να μας θυμίζει για ποιο λόγο αγαπάμε αυτό το ιδιαίτερο βρετανικό ήθος (και την προφορά), το οποίο ανεξηγήτως πώς δεν κατάφερε τελικά να διατηρηθεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Όχι σ' αυτή τη μορφή, τουλάχιστον.

No comments :

Post a Comment